home contact
Nieuws
Wethouder Groeneweg lanceert www.woerden7.nl
Wethouder Groeneweg is de eerste bezoeker van woerden7.nl
[Foto: Hazenberg Archeologie Leiden]
Op 26 april 2005 heeft Wethouder Wim Groeneweg de website woerden7.nl op feestelijke wijze in werking gesteld. Deze website beantwoordt alle vragen met betrekking tot het in 2003 ondekte Romeinse roei-vrachtschip de 'Woerden 7': Wat is de laatste stand van het wetenschappelijke onderzoek? Hoe verloopt de conservering van het achterschip in Mainz? Hoe is de opgraving verlopen? Hoe zal de 'Woerden 7' terugkeren in Woerden - Hoochwoert? De antwoorden op deze vragen zijn nu al te vinden op woerden7.nl.

Woerden7.nl is een initiatief van Hazenberg Archeolgie Leiden bv. De redacteuren van de website, medewerkers van Hazenberg Archeologie en ADC ArcheoProjecten, beloven dat "de vernieuwing van de website regelmatig op onregelmatige momenten zal plaatsvinden, afhankelijk van nieuws, onderzoeksresultaten en beschikbare tijd van de schrijvers". Echter bij het in de lucht gaan van deze website staat deze reeds boordevol 'Woerden 7'-wetenswaardigheden.

Het Romeinse vrachtschip 'Woerden 7' is opgegraven in een oude Rijnbedding 50 meter ten westen van het Romeinse castellum Laurium. Hier werd bij de ontwikkeling van het nieuwe stadhart Woerden - Hoochwoert in opdracht van de gemeente grootschalige opgravingen uitgevoerd door Hazenberg Archeologie Leiden en ADC ArcheoProjecten. Ondermeer werd zowel het castellum met soldatenbarakken en het hoofdgebouw als de zone met verdedigingsgrachten en toegangsweg in kaart gebracht.

Het Romeinse vrachtschip 'Woerden 7' baarde in 2003 veel opzien wegens de ontdekking van een roei-inrichting op het achterschip. Deze ontdekking, voor het eerst gezien op een Romeinse platbodem, leidde tot de hypothese dat de binnenscheepvaart over de Rijn in de Romeinse tijd toch twee-richtingsverkeer kon zijn. Zelfs deze logge platbodems kunnen tegen de stroom in zijn voortgedreven door de 24 roeiers.

Tijdens de Week van het Schip in oktober 2003 hebben meer dan 10.000 belangstellenden de opgaving van de 'Woerden 7' bezocht.
Print dit artikel
© Copyright Hazenberg Archeologie
Geroeid Romeins vrachtschip van Nederlandse werf
Het Romeinse schip de 'Woerden 7', dat in 2003 in Woerden - Hoochwoert is ontdekt, is in Nederland gebouwd. Dat blijkt uit gedetailleerd onderzoek dat is uitgevoerd naar het hout van het vaartuig.
lees meer