home contact
Conservering en Toekomst
Conservering
Transport en conservering in Mainz
Schaalmodel Woerden 7
Toekomst
De Woerden 7 terug in Woerden
Transport en conservering in Mainz
Het meest spectaculaire onderdeel van de 'Woerden 7', de roei-inrichting, zal worden geconserveerd. Gedurende de opgraving zijn de archeologen in contact gekomen met de specialisten van het Römisch Germanisch Zentral Museum in Mainz (midden-Duitsland). Een onderdeel van dit museum en onderzoeksinstituut is het Museum für Antike Schiffahrt. Hoofd van de conserveringsafdeling van dit museum is Markus Wittköpper. Hij stemde enthousiast in met de conservering van het hout van de 'Woerden 7'.

Op zijn aanwijzing werd na de opgraving dit zwakke hout voorzichtig in kisten gestopt. Deze kisten waren speciaal hiervoor gemaakt. In de kisten zat een bekleding van dik zwart plastic en schuimplastic "chips" ter bescherming van het hout. Het Woerdense transportbedrijf Snel heeft in februari 2004 de zeven kisten opgeladen. Begeleid door een archeoloog bracht de enorme vrachtwagen de 'Woerden 7' naar Mainz. In Mainz stonden Wittköpper en zijn collegae de 'Woerden 7' al op te wachten. Zodra de kisten waren uitgeladen, maakte Wittköpper ze open. De conservering van de 'Woerden 7' was al begonnen.
De kisten met resten van de 'Woerden 7' wachten op vervoer naar Mainz.
[foto: Hazenberg Archeologie Leiden]
In Mainz wordt geconserveerd met de alcohol-ether methode. Met behulp van ether wordt in het natte hout langzamerhand de celstructuur van het hout versterkt met hars. Eerst moet al het vuil uit het opgegraven hout worden gehaald. Dit gebeurt door veel te wassen en te spoelen. Vervolgens ligt het hout bijna een jaar in bad met gede-ioniseerd water om zout te ontrekken aan het hout. Pas dan wordt het hout gelegd in een bad met 25% hars. De hars dringt dan een centimeter per maand het hout binnen. Voor het hout van de 'Woerden 7' betekent dit dat ook deze procedure nog eens een jaar in beslag neemt. Ten slotte wordt het hout in een reusachtige magnetron gereden, waar het hout het laatste jaar van het conserveringsproces doorbrengt.
De achtersteven is voor de eerste keer schoongespoeld in Mainz.
[foto: Hazenberg Archeologie Leiden]
In 2007 worden de resten van de 'Woerden 7' teruggebracht naar Woerden. Het is de bedoeling dat de 5 meter lange roei-inrichting aan stuurboordzijde van het achterschip zal worden tentoongesteld in het oude stadscentrum van Woerden.
Print dit artikel
© Copyright Hazenberg Archeologie
Berging en bemonstering
De wijze van onderzoek verschilde enigszins met het enkele maanden eerder onderzochte schip uit Vleuten-De Meern.
lees meer
Tekenwerk
De documentatie van de 'Woerden 7' is gedeeltelijk met de hand getekend en gedeeltelijk met de zogenaamde total station.
lees meer